Наскоро позната ме попита:

„Свързана ли е депресията със състоянието на сърцето?“

Въпросът не е съвсем еднозначен :=)

Да, всички знаем за изрази от рода на „Сърцето ми пееше от радост!“

Т.е., когато сърцето е добре и ние сме добре.

Днес учените вече доказаха, че не само състоянието на сърцето, но и състоянието на самите кръвоносни съдове е от решаващо значение за това как ще се чувстваме в ежедневието си.

Оказва се, че кръвоносните съдове са важни както за здравето на различните ни органи, така и за настроението и самочуствието ни, начина, по който вървим през живота.

Още през XVв. хората започват да се замислят за значението на сърдечно-съдовата система и  да рисуват картини, на които са изобразени артериалната и венозната система в човешкото тяло.

В наши дни, тази тема до голяма степен е изучена от лекарите и ние сме много по-знаещи какво представляват кръвоносните съдове.

Това, което е по-важно, знаем как влият на целият организъм.

Знаем, например, че артериалните съдове са отговорни за храненето на клетките и мозъка.

А венозните са свързани с прочистването на организма и са повече от артериалните.

Знаем още, че белодробното дърво има и венозни и артериални съдове.

При дишането се осъществява най-голямото тайнство на нашето съществуване.

При дишането, венозната кръв се повдига към белите дробове, прочиства се и се превръща в артериална. И това по около 24 000 пъти в денонощие.

Една и съща кръв се променя толкова много. Не ви ли се струва магично?

Хората още от древността са усещали, че има нещо много специално в нашите вени, артерии и капиляри.

Това е най-голямата структура в човешкото тяло. Имаме над 100 00 км. кръвоносни съдове в организма.

Ние самите сме съдово тяло, защото до всяка клетка достига кръвта, която осигурява живота на органите, тъканите и клетките.

Предлагам ви да си направите следния експеримент. Натиснете с пръст на произволно място по кожата си и вижте какво ще се случи.

 Натиснатото място моментално побелява защото сте му спрели притока на кръв. След минутка мястото си е пак розово и кръвта тече .

Да поясня, че по това колко бързо се възстановява цвета на кожата след такова притискане, разбираме дали кръвоносните съдове са в добро или затормозено състояние!

Има и още една система, която е пряко свързана с кръвоносната, това е нашата лимфа. Когато тя е в добро състояние, помага за правилното очистване на тялото.

Лимфата е важна и за поддържането на нашата кожа. Кожата изпълнява защитна функция и първа ни сигнализира ако нещо не е наред, най-често със сърбеж, ,петна, отоци.

И това вече пряко влияе на самочувствието ни. Как да имаме настроение и добро разположение на духа, ако кожата ни не изглежда добре? :=)

Но това е само външната страна на нещата.

„Кожата расте отвътре навън“, както казват лекарите. Тя просто е огледало на това, което се случва вътре в нас.

Наскоро прочетох нещо прекрасно:

Още древната медицина е казала:  “Кожата, това са очите на черния дроб”.

Колко хубаво е казано,нали? И колко вярно.

Ако чернодробното кръвообращение не е добро, кожата става суха, с обриви и сърбежи и ние нямаме самочувствие.

Нещо много интересно са открили учените в последните десетилетия. С помощта на силни микроскопи са намерили клетки в човешката кръв, които се наричат полизахариди.

 Това е ВЕЛИКИЯТ БАРИЕРЕН РИФ на нашето тяло.

Всички ние сме произлезли от морето и си имаме Голям бариерен риф, който пропуска в кръвта това, което е нужно на клетките, това, което помага за доброто здраве.

Първият сигнал, че нещо не е наред в нашият бариерен риф е спадането на настроението ни.

Нямаме енергия, нямаме настроение, сънливи сме, ставаме раздразнителни.

Другият показател за състоянието на кръвоносната система, както и на костната, е дали изпитваме удоволствие от движението. Това е показател за добро здраве и повишава самочувствието на човека.

Когато не се чувстваме в оптимална форма, апатични сме , лесно се уморяваме, редно е първо да потърсим дали има проблем с кръвоносната ни система, едва след това изследвания на отделните органи.

Някои от най-честите болести на съдовете, с които се сблъскваме в ежедневието са:

– Исхемия-това е когато малко артериална кръв отива към клетките. Всички сме чували за исхемична болест на сърцето и тя за съжаление е сериозна патология.

– Венозен застой – когато кръвта не се оттича добре.

– Хипертония – когато нашите тъкани и органи не получават достатъчно количество кръв. Увеличава се налягането в артериалната система, за да се осигури правилно хранене на органите и тъканите. От там се увеличава и артериалното налягане, т.е. ставаме с повишено кръвно.

– Хипотония – пониженото кръвно налягане, което кара кръвоносната ни система „да се задъхва“, образно казано.

– Аритмия – нарушения в сърдечният пулс, хие чувстваме все едно сърцето ни „прескача“.

– Варикоза-(от гр. възел). Промени във вид на възел. Кръвта се събира в мастото, където е поразен ендотела (вътрешната стена на кръвоносния съд и се образува нещо като балонче, което нарушава венозния поток. Най-честото проявление на варикоза са разширените вени.

– Аневризмите – това са тежки патологии. Представляват разширение на кръвоносния съд, вследствие отслабване на съдовата стена и може да доведе до фатален изход.

– Тромбози – Тромбът е тапа в кръвоносният съд. Тромбите са ни дадени не, за да ни убиват, а да ни спасяват. Те никога не са внезапни и действат като лепенка, която не позволява да се скъса кръвоносният съд и кръвта да се излее в тъканите.

Нашата задача е да се съхраним здрави, работоспособни, уверени, в добро състояние на тялото и духа.

Съдовете управляват всичко. Когато не ни се прави нищо, апатични сме и уморени, въпросът, който задава лекарят-ангиолог е : “Как работят Вашите съдове?

Още нещо показателно –  ако забележим отоци по краката, това винаги е свързано със застой на венозната кръв в съдовете. Венозните патологии са опасни. Могат да се получат при 67 % от жените и от 20 до 40 % при мъжете. Не е варно, че това е женска болест, засяга и мъжете.

А щитовидната жлеза? Когато тя се обажда, мозъкът винаги я чува. Проблемите на щитовидната жлеза са свързани с тероидните хормони, които са пряко свързани с кръвоносната система.

Когато имаме недостиг на тероидни хормони, най-честите състояния са аритмия, глухи тонове на сърцето, хидроперикардия.

А при излишък на тероидните хормони имаме тахикардия на сърцето, увеличаване на кръвното налягане . Щитовидната жлеза ръководи обмяната с помощта на хормонални структури. Тя е пряко свързана с кръвоносната система.

За изработването на тироидни хормони щитовидната жлеза взема йод от много кръвоносни съдове. Какво ще се случи с нея ако се прекъсне работата на съдовете, които осигуряват нейната жизнена дейност?

Ще се формират кисти, образувания, шлаките ще задръстят съдовете.

Виждате вече, как в основата на здравето, самочувствието и благоденствието ни всъщност стои така пренебрегваната съдова система.

А можем ли да направим нещо, за да я поддържаме здрава?

Можем по всяка вероятност да се движим повече, да се храним разумно и здравословно, да пием повече вода.

Но как да се движим, ако се изморяваме бързо и трупаме излишни килограми дори и да се храним балансирано, вследствие на болна щитовидна жлеза, например?

Тук на помощ идва храната от водорасли и грозде на Вертера – AngioLive (angio-кръвен и live-жив).

AngioLive е разработен, изследван и сертифициран продукт за превенция и за специализирано хранене при заболяване на съдовете с ангипротекторни свойства. Това е абсолютно натурален продукт, който ни помага да си върнем:

– Бодростта и желанието да се движим и да усещаме  радостта от живота.

– Увеличава работоспособността.

– Помага за здрав сън.

– Намалява отоците.

– Спира треперенето и измръзването на ръцете и краката.

Нека да живеем в здраве и разбиране какво означава това здраве.

Имаме възможност да провеждаме профилактика, превенция и възстановяване при нужда, с осъзнато отношение към нашите кръвоносни съдове и да се радваме на самочувствие и живот без болести, като просто даваме подходяща храна, сън и движение на нашата сърдечно-съдова система.

За заявка на час за безплатна 30 мин консултация по Вашия случай, преминете ТУК.

За да разгледате Онлайн магазина: ТУК

Бъдете здрави, грижете се за себе си и се радвайте на добро самочувствие!

Антоанета Грибачева

anveren.com