Как да се справим с проблемите на храносмилането?

„Записки от среща с руските лекари, д-р Федченко“

Срещнем ли се с болестта, започваме да се питаме: От къде идва и какво да направим?

Всъщност най-важни са нещата, които можем да предприемем преди  да усетим някъде да ни боли.

Както се казва: тялото ни разговаря с нас чрез болката! За това е добре да му обръщаме внимание още когато то ни нашепва нещо, а не да чакаме да поиска помощ „през мегафона“.

Какво ни съветва д-р Федченко за проблемите с храносмилането?

Генетиката е само 15-20% от вероятността да се проявят някакви заболявания или симптоми. Всичко останало е Епигенетиката, т.е. условията, в които живеем, стрес, хранене, нарушение на хормоналния фон.

Как влияе стресът на работата на стомашно-чревния тракт?

Усилва се перисталтиката в тънките черва и може да се появят болки.

Когато там има нарушение на микрофлората, започват проблемите.

Какво означава това?

Ако трябва да обясним на едно дете, бихме го казали по този начин: в нас живеят добри и лоши миниатюрни микроорганизми. Нашата задача е да се грижим добрите да са здрави и силни, така че винаги да побеждават лошите и да ги изгонват лесно навън :).

Нашата микрофлора, това е градината на нашето здраве.

Има продукти, които подхранват добрата микрофлора, и има продукти, които подхранват гъбичките и паразитите. От добрата миклофлора зависи доброто храносмилане, съответно и добрата перисталтика , т.е. придвижването на храната по чревния тракт.

Много е важно да се знае, че перисталтиката не трябва да бъде нито усилена, нито намалена, трябва да е нормална.

Ето, да допуснем, ако човек има проблеми с щитовидната жлеза и йододефицит, тогава при него има слаба, вяла перисталтика на тънките черва. Тогава перисталтиката се нарушава и започват процеси на гниене.

На днешно време, за съжаление много хора имат признаци на йододефицит,  дори когато показателите на хормоните и антителата са все още в норма. Един от признаците е именно слабата, вяла дейност на тънките черва.

В такива моменти хората се отказват от месото и някои други продукти, просто защото не могат да ги смилат и получават проблеми, когато ги консумират.

На този фон се получават спазми, които пречат на нормалното движение на жлъчната течност.

 Какво прави тази течност? Точно тя смила храната, за да не се получава гниене и реално се явява антисептик. Това е нашият най-качествен антисептик и защитава нашата микрофлора, изградена от необятно количество микроорганизми. И много пъти ние не можем да ги управляваме. Нашата задача е да се договаряме с тях, за да ги държим под контрол и тънките ни черва да работят правилно.

От това как работи нашата храносмилателна система зависи качеството на  нашия живот!

И дори когато има диагноза за здравословен проблем в храносмилателната система, то винаги първопричината тръгва от тънките черва.

До скоро на тях не се обръщаше внимание, сега постепенно все повече и учените и лекарите признават тяхната важна роля.

Здравето ни винаги е много по-добро, когато нашите черва работят добре, и тънките и дебелото. Каква е тяхната функция? В тънките черва се извършва основният храносмилателен процес, а в дебелото вече се формира основната маса за екскреция.

Така че, ако тънките черва не са се справили, защото задстомашната жлеза е била претоварена от прости въглехидрати /захарни и тестени изделия, млечни продукти, подсладени напитки и т.н./, тогава храната остава недобре смляна.

Когато имате здравословен проблем и се чудите от къде да започнете, винаги започвайте от това да вкарате в ред тънките черва. Направите ли го, при всички случаи ще стартирате процес на подобрение.

Тогава организмът ще започне да се самовъзстановява постепенно. Защо? Защото ще започне да усвоява всичко по-добре и по-лесно да извежда навън всичко, което не му е нужно.

При силен стрес се повишава кортизолът, той предизвиква спазъм на мускулите, съответно намалява жлъчната течност, отслабва самото храносмилане, стомахът се отпуска, нарушава се неговата моторика и се претоварват червата.

Нашата задача е да успокоим червата и да нормализираме ходенето до тоалетна и тогава и другите проблеми намаляват или отшумяват съвсем.

Често пъти като се постави някоя диагноза като гастрит или язва, или друга подобна, животът на човека става изключително труден, започват да му забраняват куп храни, включително пресни зеленчуци, които всъщност са жизнено важни за здравето.

Но нещата не са съвсем така. Сериозна диета да, за момента, когато има обостряне, но след това е важно да се вземат мерки, така че храносмилането да стане нормално и всичко да върви както е замислила природата.

Какво да се прави?

На първо място профилактика!

Започваме с управление на стреса.

Защото, когато има силен стрес, се променя хормоналния фон, а това несъзнателно ни води до промяна на хранителните навици. Постоянно ни се иска да хапнем нещо сладичко, което претоварва панкреаса, претоварва черния дроб и жлъчката също. Плюс и отражението върху щитовидната жлеза, която при децата въобще не се изследва. Ако детето расте, ходи, говори, съобразява, значи всичко е нормално и не се обръща достатъчно внимание какво се случва с хормоналния фон.

Какво означава управление на стреса?

Ако човек пренебрегва постоянно тялото си, няма режим, не спи или спи когато му падне, храни се нередовно, претоварва се, тогава разбира се хормоналният фон се нарушава и е най-вероятно да има някакви обостряния, или начало на някакви заболявания.

По повод на емоциите: това е цяла глобална наука, която обяснява връзката между емоциите и здравето, особенно на стомашно-чревния тракт. Има хора, които е достатъчно да се успокоят и да се наспят, за да забравят за болките си. 

По повод на храненето: въпросът се отнася за всички, не само тези, които имат хронични проблеми, да се изключат простите въглехидрати!

За глутена: също важен въпрос. Ако имахме такъв глутен, който е бил преди 100г, всичко щеше да е наред. Ако разглеждаме сегашното брашно, това е друга история. Глутенът тук е друг, той в голямата си част е химически!

И ако Вашите анализи са добри, няма нужда от съвсем напълно изключване на глутена от храненето Ви. Но ако вече имате проблеми, то наистина си заслужава да помислите над своя рацион и по отношение на глутена също. Поглеждайки на рафтовете на магазина трябва да знаете, че всичкото брашно, което има бял цвят има много глутен. И колкото по-добре се слепва брашното, когато го месите, толкова повече глутен има в него.  Този глутен създава тънка пелена вътре в нас, която е прекрасна среда за развитието на всякакви гъбички и вируси.

Същото се отнася и за пестицидите, до колкото ни е възможно, трябва да се пазим от храни, в които те присъстват сериозно, особено за децата с аутизъм.

Накратко, ако един човек е диабетик, друг хипертоник и т.н., всичко започва от стомашно-чревния тракт, тук са корените на всеки проблем и там е основата на нашето здраве!

Дори, когато имаме нещо сериозно на друго място, ако нормализираме нашето храносмилане, ние ще усвояваме по-добре и храната, и лекарствата, и ще си помогнем много по-лесно и по-бързо.

Ако искаме да имаме подобрение, трябва да отработим на първо място проблемите с храносмилането! Има начин да се храним вкусно и полезно!

Следващата стъпка: Адекватен воден режим.

Също много важна тема, защото повечето хора отделят много малко внимание на водата. Мнението, че ако ядем повече супи и други течности, ще реши проблема, не е вярно. На организма му трябва чиста вода. При това топла вода, за да може добре да се усвои от клетките. Между храненията трябва да пием, средно по 30 милилитра на кг от нашето тегло.

Следващият момент: Адекватно физическо натоварване.

Вярна е максимата: Мързеливо тяло, мързеливо храносмилане. Все повече в днешно време ние се заседяваме. Работата ни е такава, в офис или от дома, седнали на стол. Почивката ни често пъти е пред телевизора или на маса с приятели. Даже тези, които ходят по три пъти на седмица на фитнес, това също е крайно недостатъчно.

Ходене, бягане, каране на велосипед, това вече е друго нещо.

За хората със стомашно-чревни проблеми една препоръка: отворете Гугъл и напишете  «Упражнения за стомашно-чревния тракт». Ще намерите достатъчно наистина полезни видеа на тази тема.

Изберете за себе си тези, които показват максимално удобни, комфортни и прости упражнения.

И всяко свое утро започвайте с вода и зарядка! Това със сигурност ще бъде добра профилактика.

Тук не говорим за сериозните случаи, с проблеми. Нашата задача е да не достигаме до там. И също толкава важно, да научим нашите деца да не достигат до там!

Ако някой е стигнал до сериозна патология, това винаги се дължи на стрес!

Не се случва при човек, който е щастлив, с качествено балансирано хранене, с добър дневен режим и физическа дейност, да има проблеми с храносмилането. Това вече е научно доказано. Така че, ако Вие имате проблем, помислете на какъв вид стрес сте подложили тялото си, отстранете този стрес и сами ще видите подобрението.

Как изглежда един добър ден от тази позиция?

Сутринта: топла вода и физическа зарядка. Даже и при обострено състояние, това не е противопоказано, напротив, само ще донесе полза.

По отношение на храненето: особено редки са случаите, при силно обостряне, когато се препоръчва хапване на често. Във всички други случаи разполагайте храненето си в максимум три пъти на ден, за да има възможност тя да се преработи добре, а между храненията да пиете достатъчно вода.

Ако премахнете голямото количество тестени изделия, тогава няма да имате нужда от големи порции. Отказването от честото похапване е особено важно за хората, които страдат от запек. Важно е да се научат да се хранят три пъти на ден, при това балансирано.

Едно изключително ценно попълнение в ежедневното хранене  са храните от кафяви морски водорасли. От тях има реални резултати при стотици хиляди хора, за помощ в много направления на здравето,  особено при профилактика и за подобрение при проблеми на стомашно-чревния тракт.

Vertera gel е продуктът, който винаги помага. Може да се ползва във всяко състояние, от всички, от малки деца и бременни жени, хора в активна възраст, и в напреднала също.

Специално за хората, които страдат от констипация, най-голяма полза ще имат, ако до приема на гела изпият чаша топла вода, след това разбъркат водораслите с вода, изпият ги и малко след това пият още допълнително вода.

Базов гел Vertera + вода, това е класика в профилактиката и в помощтта при проблемни състояния. 6-те клинични изпитания и няколко стотин хилядите резултати от практиката категорично доказват това.

Пробвайте и ще се уверите сами.

И да, през пролетта обикновено се обострят хроничните болежки, но важното е, че има с какво да си помогнем, както за профилактика, така и за възстановяване!

Грижете се за себе си и бъдете здрави!

С обич: Антоанета Грибачева

П.п. Който желае да чуе цялата лекция на д-р Федченко на руски, пишете на: КОНТАКТИ

Подобни статии

2 коментара

  1. Сърдечно благодаря Тони!
    Интересна полезна информация! ❤️

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *