Младите възрастни и старите младежи – 4 разлики

Спомняте ли си онзи анекдот за лекаря и жената в „златната_възраст“?

Отишла жената на преглед, оплакала се от болки тук, от болки там, и накрая попитала: от какво може да е това, докторе?

Докторът, сравнително млад човек се усмихнал и казал: от ЕГН-то е госпожо, от ЕГН-то.

А тя се обърнала и казала: Как така, докторе, ЕГН-то си ми е все същото?

А сега, сериозно: оставете ЕГН-то си на спокойствие. Не се взирайте в годината, написана в паспорта Ви.

Учените вече са доказали, че младостта и/или старостта започват от нашия мозък!

Много важна се оказва психологическата възраст. Именно тя определя нашата външност и поведение и напълно зависи от процесите в главния мозък.

В днешни дни човечеството като цяло живее по-дълго и това налага да се признаят промени във възрастовата класификация. Световната здравна организация определи нови възрастови граници: днес младостта продължава от 24 до 44-годишна възраст. Така че на 40 жените са още момичета, а не втора класа, както мнозина се шегуват. По-нататък от 44 до 60 години човек пребивава в средната, от 60 до 75 в „златната възраст“ и едва между 75 и 90 настъпва старостта. Тези, които са на повече от 90, се наричат дълголетници.

Но не на всеки се отдава да съхрани младо тяло и лице на 40 години, а още по-малко на 50 и 60. Дали ще останем млади по душа и тяло в зряла възраст на първо място се определя от нашата психология, вътрешната нагласа и отношение към живота. От тях зависи и вътрешната красота.

Основната хипотеза на изследователите в тази област, за което са похарчени милиарди долари, гласи: скоростта на нашето стареене зависи именно от мозъка.

Каква е разликата между „младеещите“ и „стареещите“ хора?

  1. #Отношението към времето: дали човек е завладян от чувството, че всичко хубаво е било в миналото или живее с планове, желание за действие и инициативност?

Неслучайно в Америка хора след шейсетте постъпват да учат в университети, ходят на различни курсове. Всичко ново способства за работата на мозъка и оптимистичната настройка. А значи – и на младостта.

  1. #Самоограниченията: дали човек смята, че с възрастта не бива да си позволява ред неща или търси варианти да реализира своя потенциал?

С възрастта, разбираемо, ние срещаме все повече ограничения, които са свързани с физическите ни данни и отговорностите (деца, работа).
Но във всеки период от живота се откриват нови възможности. Ако е трудно да се прави нещо физически, можем да започнем да развиваме творческите си способности.
Да учим нови езици, да се занимаваме с пешеходен туризъм, да посещаваме нови страни, да организираме различни мероприятия. Нека не ограничаваме себе си, а да търсим възможности.

  1. #Емоционалната стабилност: дали човек зацикля на трудностите, проблемите и оплакванията или умее спокойно да се адаптира към промените и да преминава през трудностите с решимост?

Съвременната наука и хилядолетната мъдрост са доказали, че благодарните и щастливи хора живеят дълго и изглеждат красиво. Стабилната психика е залог за младост.

  1. #Начинът на живот, вкл. хранене и движение: При жизнерадостните хора се образуват по различен начин лицевите мимики, при тях има по-малко старчески петна и са много по-привлекателни по външност.
    Изглеждат добре, имат чувство за хумор и благодарят на живота за всеки ден – това е залогът за психологическата младост. Това е свързано с ред хормонални и неврологични процеси, които протичат в мозъка.

Важно!!!

След като мозъкът координира толкова много важни неща в нашия организъм, включително и поддържането или загубването на младостта, заслужава ли си да бъдем внимателни как се грижим за него – храна, сън, мозъчен фитнес, радостно екологична среда и т.н.?

Вие с кои от горните неща се грижите за Вашия мозък?

Имате ли и други „тайни“ средства, за да вървите по пътеката на младостта?

Пишете в коментариите или на лично чрез FB: https://www.facebook.com/antoaneta.gribacheva

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *