Как оцелях в горещото време?

Много народи живеят в горещите зони на планетата и навярно знаят добре как да се справят по време на жега.

Все пак за Лондон температури от 38-39 градуса са нещо изключителн рядко и съответно нито сградите са приспособени, нито хората.

Може би има някои супермени, които добре се справят с жегата, но аз определено не се смятам за суперчовек.

Няколкото дни от изминалата седмица, в които термометърът беше „ударил тавана“ за мен бяха истинско изпитание!

Пусках плътни пердета – не ми стигаше свеж въздух.

Отварях прозореца – отвън влизаше нагрят поток като от жарава.

Накрая затъмних с плътна хартия и щори всички прозорци от източната част на апартамента.

Чувствах се толкова отпаднала, че казах на семейството ми: вземам си три дни „болнични“ от всичко, от цялата домакинска работа.

Добре, че целият ми бизнес е онлайн и можех въобще да не се показвам навън.

В този момент с най-голям интерес изслушах уебинара на д-р Алла Балюк, водещ лекар от Израел.

Доста от препоръките, които тя сподели, бях чувала и преди, но ми дойде като „манна небесна“ да ги видя систематизирани и подкрепени с полезни подробности.

Почувствах се с нови сили.

Ако и Вие имате нужда, заповядайте накратко:

 1. Какво се случва?
 • Жегата влияе негативно на чувствата ни. Знаете какво е потоотделянето. Често това ни вбесява. Но така организмът се спасява като поддържа идеалната температура на тялото, която е 36 градуса.
 • По време на горещините процесите в тялото се забавят и за това изпитваме такава вялост и намалена работоспособност. Не се сърдете на себе си, защото дори и мозъчната дейност е забавена в тази ситуация. Така организмът се спасява от претоварване.

2. Какви златни правила има по време на жега?

Вода – стандартната норма е 30 мл на кг тегло, при температура по-висока от 28 градуса – 40мл на кг тегло. Все пак помнете, че в горещото време водата не бива да е прекалено много!

Защо? Защото когато водата е много повече от необходимото, човек се изпотява по-силно, а това води до голяма загуба на електролити, до отмиването им.

За предпочитане е повечето вода за деня да пиете сутрин след ставане, докато е още сравнително хладно. След това през деня – на глътки.

Грижа за себе си – Особено ако сте от хората, които имат проблеми с бъбреците или с хипертония, внимателно следете състоянието си и не се претоварвайте.

–  Напитките – Избягвайте прекалено студените напитки, защото те стимулират потните жлези и тогава по-интензивно ще губите влага. Внимавайте, за ледените напитки – не! Те предизвикват претоварване на организма.

Като чух това, си спомних, че преди години баща ми, връщайки се от командировка в Алжир, разказваше как там хората не пият вода от хладилника, а най-вече топъл, почти горещ чай. Тогава ми беше чудно…

Дейностите – Планирайте важните си дейности за сутрешните часове или за по-късно надвечер.

Дрехите – Носете свободни дрехи, такива, които помагат за отделянето на влагата. За предпочитане да са чист памук. Това за дрехите е много важно за малките деца, но и за възрастните също – никакви синтетични тъкани, никакви ластици, които да притискат кожата. Любителите на тесните дънки е добре да преразгледат летния си гардероб.

Помещенията – Затъмнете прозорците, проветрявайте сутрин и вечер. Ако имате климатик, не стойте точно под него, вредно е.

Спорт– Понижете интензивността на тренировките. Заниманията със спорт е добре да присъстват, но трябва да се намалят тежките натоварвания. По-добре е повече ходене или по-леки упражнения като каране на колело. Плуването също е много добър вариант за този период. Заниманията в зала трябва да са по-леки, предпочитайте такива на въздух в ранните или късните часове.

Сиестата – Не случайно в някои страни следобедната почивка е официална политика. В най-горещите часове, организмът се нуждае от допълнителна почивка. Ако условията Ви позволяват осигурете си лек следобеден сън. Най-добре около 30-40 мин, не повече. След това тялото навлиза във фазата на дълбокия сън и като станете, ще се чувствате по-уморени.

Сол – На спортистите, които тренират интензивно и в горещо време им дават допълнително сол, например хималайска сол. Това предпазва от прекалена загуба на течности. Може да си сложите щипка във водата или на езика. Подбирайте качествена сол, избягвайте обикновената готварска сол.

3. Каква да бъде храната в горещо време?

Всеки знае, че пържено и мазно не бива. Това е така, защото най-трудно се преработват тези храни. Особено свинското месо, за неговата преработка трябват около 8 часа. И отива много енергия за смилането му, а в горещината това изтощава допълнително.

Десертите и тестените изделия, и те са тежка храна, за преработването на която трябва много енергия.

Също и салатите с майонеза, в горещите страни не обичат майонеза. Майонезата са наситени мазнини, има и яйце. Това е мазна и калорична храна, храна с трансмазнини.

По-добре салатите да са с леки подправки – зехтин, лимон, оцет балсамико. Тези подправки помагат за правилната киселинност на стомаха.

По време на жегата и белтъчините се усвояват трудно, преработват се бавно. За това трябва да се консумират по-малко белтъчини, защото би било натоварване върху бъбреците.

За едно хранене е добре да изяждате до 70-80гр белтък, като отчитате, че 100гр пилешко не са 100гр белтък, това са около 30гр белтъчини.

Кои храни са добри?

 • Задушено месо – пилешко, пуешко, риба
 • Плодове и зеленчуци
 • Ядки, семена.
 • Салати със зехтин, балсмико и т.н.
 • Захарта е добре да се избягва, но ако сте свикнали да употребявате повече захар, започнете постепенно да я намалявате – днес ако е 2 лъжички, утре да е 1 и половина, след 2-3 дни една и т.н. докато останете на захарта от плодовете.
 • В горещините избягвайте да стресирате организма си с резки диети.
 • Всичко, което предприемате, нека бъде плавно и щадящо. Подхождайте с обич към себе си!
 • Сладолед – единствено, ако е от плодове като ягоди например и е направен не с обикновеното краве мляко, а с кокосово или ядково мляко.

Доверих се на д-р Балюк и трите дни в най-голямата горещина останах на салати, малко пилешко месо и плодове. И плодови коктейли с водорасли. Специално геловете от водорасли много ми помогнаха да си запазя жизнеността.

Обичам ги във всякакви варианти – натурални, с вкус на ябълка или череша, или в смути и сокове.

 • Ако предпочитате сами да се погрижите за себе си, ТУК може да видите как с добавка от домашно приготвен коктейл може да се чувствате прекрасно дори в горещо време. Като бонус ще намерите няколко интересни рецепти за домашни сокове.
 • Ако сте любители на това някой друг да се е погрижил за Вас и да получите готов сок при това с най-добри качества, вижте ТУК

П.п. Повече за това как да получавате и подаръци може да разберете, ако последвате линка: Жизнена енергия  и напишете думата «подарък».

До скоро.

Да бъде денят Ви изпълнен с радост и жизненост!

Животът Ви – със здраве и благополучие!

Антоанета Грибачева

anveren.com / Жизнена енергия

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *